Alles over autoverzekeringen

Een autoverzekering geeft niet alleen een gevoel van zekerheid, het is ook nog eens verplicht om er een te hebben! Er zijn een heleboel soorten verzekeringen en aanvullende verzekeringen met allemaal een bijbehorende dekking. Het uitzoeken van een verzekering kan daarom best een lastig klusje zijn. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over autoverzekeringen! Heb je nog geen nieuwe auto, maar ben je hier wel naar op zoek? Dan kun je bijvoorbeeld eens een kijkje nemen bij eenĀ Seat dealership.

Soorten autoverzekeringen

Per verzekeraar verschilt het een beetje welke soort autoverzekeringen ze aanbieden en wat de bijbehorende dekking is. Het is dus belangrijk om altijd goed de voorwaarden te lezen en te vergelijken voor je een verzekering afsluit. Over het algemeen kunnen we zeggen dat er drie soorten verzekeringen worden aangeboden. Een WA verzekering, Beperkt Casco en Volledig Casco. WA verzekering staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid verzekering en dekt schade aan de tegenpartij die door jou is veroorzaakt. Schade aan je eigen auto wordt dus niet vergoed. Beperkt Casco dekt wel schade aan je eigen auto, veroorzaakt door verschillende gebeurtenissen. Deze kunnen een beetje verschillen per aanbieder, maar je kunt hierbij denken aan schade door brand, storm of diefstal. Volledig Casco wordt ook wel All Risk genoemd, en is dan ook de meest uitgebreide verzekering. Deze verzekering dekt, naast alle bovengenoemde gevallen, ook schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld een ongeluk waar je zelf schuldig aan bent.

Is een autoverzekering verplicht?

Zodra de auto met kenteken op jouw naam staat, is het verplicht om een autoverzekering te hebben. Dit moet minimaal een WA verzekering zijn.

Aanvullende verzekeringen

Naast de soorten autoverzekeringen, zijn er ook een heleboel aanvullende verzekeringen die je zou kunnen afsluiten. Voor de inzittenden van je auto kun je bijvoorbeeld een ongevallen inzittenden verzekering of een schadeverzekering voor inzittenden afsluiten. Als je alleen een WA verzekering hebt, kunnen je passagiers hun schade verhalen op jouw verzekering. Maar de bestuurder valt hier niet onder! Als je dus een van deze twee verzekeringen afsluit, ben jij als bestuurder ook verzekerd. Ook kun je aanvullende verzekeringen afsluiten die betrekking hebben op rechtsbijstand. Als iemand anders een ongeluk veroorzaakt, waardoor jij schade oploopt, kun je deze schade claimen op zijn of haar autoverzekering. Maar als iemand niet meewerkt, kan dit lastig worden. Daarom kan verhaalsbijstand, rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen of een verkeersrechtsbijstandverzekering handig zijn voor juridische hulp. Ook kun je kiezen voor een no-claimbeschermer. Deze zorgt ervoor dat je eenmaal per jaar schade kunt claimen, zonder dat je premie omhoog gaat. Wel moet je er rekening mee houden dat je schadevrije jaren wel gewoon naar beneden gaan. Als je gaat overstappen naar een andere verzekeraar heb je hier dus nog wel last van.

Hoe wordt de premie berekend?

De premie van je autoverzekering is afhankelijk van een groot aantal factoren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het gewicht van je auto, de dagwaarde, het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt, het aantal schadevrije jaren, de leeftijd van de bestuurder, de woonplaats en de soort beveiliging op je auto. Al deze factoren worden meegenomen in de berekening van je premie, omdat deze het risico kunnen vergroten. Zo heb je een hoger risico als je meer dan 7.500 kilometer per jaar rijdt, als je jonger dan 24 jaar bent of ouder dan 60, als je auto een hoge dagwaarde heeft of als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt. Hoe hoger je risico is, hoe hoger de premie is die je moet betalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *