Van huis uit hebben de meeste mensen wel meegekregen dat het belangrijk is om te sparen. Zeker naarmate mensen ouder worden wordt het sparen een groter belang. Denk bijvoorbeeld om een huis te financieren, een auto te kopen of rekeningen te betalen. Naarmate iemand al op jonge leeftijd het sparen goed onder de knie heeft, dan plukt diegene daar later de vruchten van. Immers heeft diegene dan voldoende geld om ervan te leven. Echter kiezen mensen er ook steeds vaker voor om hun geld te gaan beleggen. Wat is daar de reden van en wanneer is het goed om te sparen of te beleggen?
Wanneer geld sparen?
Geld sparen is wat de meeste mensen iedere maand doen. Het salaris wordt dan onverdeeld onder meerdere spaarpotjes die ieder zijn eigen doel heeft. Veel mensen leggen maandelijks geld opzij voor boodschappen, rekeningen en andere benodigde dingen. Maar ook voor grotere doelen kan er worden gespaard, bijvoorbeeld een auto, een huis, een vakantie of andere persoonlijke belangen.
Het voordeel van sparen is dat iemand nooit voor verassingen komt te staan. Er is altijd inzicht in waar het geld naartoe gaat. Daarbij kan iemand verschillende spaarproducten kiezen waar diverse looptijden en rentepercentages aan gekoppeld zitten. Hoe langer er wordt gespaard, des te meer rente iemand kant ontvangen voor dat bedrag. Zeker voor de lange termijn kan het sparen zich terugverdienen.
Wanneer geld beleggen?
Naast het sparen kiezen ook steeds meer mensen ervoor om te gaan beleggen. Zeker als de spaarrente dusdanig laag staan en iemand er weinig op vooruitgaat, dan kan het zijn dat diegene overweegt om te gaan beleggen. Hiermee wordt de kans vergroot dat er meer rendement uit het geld wordt gehaald. Echter is daar geen garantie over, want het kan ook zo zijn dat diegene het belegde geld kwijt kan raken.
Daarom is het goed dat iemand eerst alles over beleggen te weten komt voordat diegene het daadwerkelijk gaat doen. Veel mensen spreiden bijvoorbeeld hun kansen om er zeker van te zijn dat ze er wel wat aan overhouden. Iemand kan bijvoorbeeld beleggen in aandelen, in obligaties of zelfs in vastgoed. Het nadeel is dat het rendement vaak lager is, omdat het geld over meerdere sectoren wordt verspreid. Aan beleggen kleeft dus een hoger risico, maar tegelijkertijd ook een grotere winst als het goed gaat.
Sparen of beleggen?
Nu de essentiƫle verschillen tussen sparen en beleggen duidelijk zijn, staat u er misschien zelf ook aan te denken om dit te gaan doen. Misschien overweegt u zelfs om het allebei te gaan, want dat is heel goed mogelijk. U kunt namelijk sparen en beleggen tegelijkertijd. In dat kader is het goed om u zelf eerst te verdiepen in uw eigen financiƫle situatie zodat u erachter komt hoe u dit het beste kunt insteken. Eventueel vraagt u hulp in uw omgeving aan mensen die hier ervaring mee hebben. Zij kunnen u wellicht voorzien van informatie om te bepalen wat in uw situatie een verstandige beslissing is. Wanneer u dat goed voor ogen heeft, kunt u daarna kiezen of u gaat sparen, beleggen of beide gaat doen.