Hoe gebruik je een portofoon in een noodsituatie

Portofoons zijn ideale communicatiemiddelen. Al helemaal in geval van nood. Portofoons zijn namelijk veel sneller dan mobiele telefoons. Ze zijn erg vriendelijk in gebruik en iedereen kan er wel mee omgaan. Met één druk op de knop kun je een boodschap over brengen naar een hele groep mensen. Als er een noodsituatie optreedt kunnen portofoons erg handig zijn. Je hebt namelijk geen eens mondelinge communicatie nodig om een bericht over te brengen.

Weet hoe de portofoon werkt

Om goed met de portofoon kunnen omgaan, moet je precies weten hoe het toestel werkt. Zo kom je in geval van nood niet voor verrassingen te staan. Ben je in het bezit van een portofoon met simkaart? Dan moet het toestel in verbinding staan met een netwerk voordat je een bericht kunt verzenden. Heeft jouw portofoon geen simkaart? Dan kun je altijd, waar je ook bent, een boodschap versturen.

Voordat je met een portofoon gaat werken, krijg je vaak een instructieles. Weet je hierna nog steeds niet zo goed hoe dat ding nou eigenlijk werkt? Vraag dan een speciale opleiding aan, zodat je op de hoogte bent van alle functies van de portofoon.

Kort en bondig

Wanneer je een portofoon gebruikt, is het belangrijk dat je niet hele verhalen gaat vertellen. Zo houd je de lijn namelijk onnodig bezet. In een noodsituatie is het dan ook ontzettend belangrijk dat je kort en bondig communiceert. Bedenk van tevoren wat je gaat zeggen en druk daarna pas de spreekknop in. Wist je dat er ook speciale portofoon afkortingen bestaan? Spreek goed af met de rest van de portofoon gebruikers welke afkortingen jullie gaan gebruiken en wat deze precies betekenen. Zo weet iedereen precies wat je bedoelt en zullen er geen misverstanden ontstaan.

Oefening baart kunst

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar oefening baart daadwerkelijk kunst. Voordat je zomaar met een portofoon aan de slag gaat, kan het handig zijn om eerst een paar keer te oefenen. Zo kom je erachter wat het handigst werkt voor jou en de andere gebruikers. Ook is het aan te raden om bepaalde noodsituaties te oefenen. Zo kom je vanzelf achter bepaalde verbeterpunten en hier kan vervolgens aan gewerkt worden met het hele team.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *