Overstappen van energieleverancier wint aan populariteit

Niemand wil teveel betalen voor energie. En ook al stappen steeds meer consumenten jaarlijks over naar een goedkopere energieleverancier, veel mensen blijven toch nog jarenlang slapend klant bij dezelfde waardoor ze onnodig teveel betalen voor hun energierekening. Wat zijn de voordelen van overstappen en hoe gaat het in z’n werk? En nog belangrijker: kun jij ook profiteren van een energieswitch?

Steeds meer mensen stappen over

Vanwege de toenemende populariteit van vergelijkingswebsites (Energievergelijker.nl, Verlaagjemaandlasten.nl, etc.) zijn er steeds meer mensen die overstappen naar de goedkoopste energie van het moment. We letten namelijk steeds meer op onze maandelijkse lasten, en via energievergelijkers is de goedkoopste energie aanbieder zo gevonden. Energieleveranciers spelen in op deze overstaptrend en komen op hun beurt weer met nog scherpere tarieven, welkomstcadeaus en andere aanbiedingen. Goed voor de overstapper, onbeduidend voor de trouwe klant die teveel blijft betalen zolang deze geen actie onderneemt.

Hoe werkt overstappen van energieleverancier?

Sommige mensen zien op tegen overstappen, maar het is echt binnen een paar kliks al voor elkaar. En een van de vele voordelen is dat je nieuwe leverancier vrijwel alles regelt. Je komt daarbij nooit zonder stroom en/of gas te zitten. Nadat je je hebt aangemeld krijg je een bevestigingsmail. Een paar dagen later volgt een bevestigingsbrief waarna je nog 14 kalenderdagen bedenktijd hebt. Je nieuwe energieaanbieder zegt de overeenkomst met je oude op. Jij geeft je meterstanden door aan je nieuwe leverancier en krijgt daarna een eindafrekening van je vorige. Vervolgens krijg je te horen welk termijnbedrag je gaat betalen.

Waar je op moet letten

Om alles uit je overstap te halen, dien je altijd even de voorwaarden van je huidige contract te checken. Wellicht heb je namelijk met een opzegvergoeding te maken. Dat houdt in dat als je te vroeg overstapt, je misschien een bedrag moet betalen voor het vroegtijdig afbreken van het energiecontract. Heb je een contract met onbepaalde looptijd en ben je langer dan een jaar klant? Dan kun je doorgaans gewoon gratis opzeggen en overstappen.

Kan iedereen besparen?

In principe kan iedereen die niet jaarlijks overstapt van energieleverancier besparen. Vul je postcode en verbruik in op een vergelijkingswebsite en bekijk het persoonlijke aanbod. Kortingen omdat je een trouwe klant bent behoren in het algemeen helaas tot het verleden. Ben je tevreden over je huidige leverancier? Dan kun je je contract ook gewoon verlengen. Wel tegen betere tarieven natuurlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *