Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd voor het vergroten van het aanbod op de huizenmarkt, maar ook zeker ter renovatie van bestaande woningen. Daarbij wordt vaak gekozen om het huis te verduurzamen. Op diverse manieren kan dit worden gedaan, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het plaatsen van dubbel glas. Maar ook tijdens het bouwproject kan duurzaamheid onderdeel spelen, door bijvoorbeeld bouwbedrijven in het bezit van een ISO 14001 certificaat voor milieumanagement. 

Wat is een duurzaam huis?

Het begrip duurzaamheid kent nog al wat verschillende uitleggen. Dit geldt dan ook wanner mensen praten over een duurzame woning. Hoe dit exact gespecificeerd kan worden is niet zo zwart op wit als het lijkt, en verandert ook over de jaren. Toch zijn er een aantal vuistregels met betrekking tot duurzaam wonen. Over het algemeen wordt de norm gehanteerd dat een duurzame woning voor langere periode bewoont kan worden waarbij rekening wordt gehouden met mens en milieu. Hoe dit er in de praktijk uitziet is dus niet per definitie vast te leggen. Wel kun je denken aan bijvoorbeeld een woning die volledig geïsoleerd, of zelfvoorzienend is. 

Verduurzamen

Een huis duurzamer maken kan op diverse manieren. Zelfs met een kleine aanpassingen kun je al de impact op mens en natuur verminderen. Een douchekop bijvoorbeeld die minder water verbruikt, of een aanpassing in de raambekleding die zorgt dat de kou in de winter buiten blijft. Grotere stappen die mensen ondernemen en waar ook de nodige bouwhandelingen bij nodig zijn, zijn natuurlijk de bekende zonnepanelen of het plaatsen van dubbelglas. Hier zijn grotere investeringen mee geboeid die zich over een periode van jaren pas laat terugbetalen. Echter is de impact voor mens en natuur bij dit soort grotere aanpassingen ook aanzienlijk meer over de jaren heen. 

Certificering

Zoals ziekenhuizen kiezen voor het behalen voor een NEN 7510 norm om veilig om te gaan met patiëntendossiers, kiezen bouwbedrijven- en markten ook vaak voor het behalen van certificaten. Deze certificaten zorgen er namelijk voor dat jij als afnemer van een product of dienst van een bouwbedrijf een garantie hebt dat dit op een ethische manier heeft plaatsgevonden. Het ISO 14001 is zo’n ander voorbeeld dat aantoont dat bedrijven voldoen aan de eisen die worden gesteld met betrekking tot duurzaamheid. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *