Welke vaste lasten komen er kijken bij een leaseauto?

Leasen is populair. Zowel zakelijk leasen als private lease zitten in de lift. Zonder een groot startbudget kun je namelijk een auto leasen. Daarnaast zit er een groot verschil in de vaste lasten tussen de koop van een auto of wanneer je kiest voor leasen. Dit betekent dat je bij leasen meer vaste lasten betaald, maar als gevolg daarvan niet onverwachts een hoog bedrag hoeft te betalen aan bijvoorbeeld reparaties. Met een leaseauto heb je rekening te houden met de volgende vaste lasten.

Kredietcheck

Een leasemaatschappij wil er natuurlijk verzekerd van zijn dat jij maandelijks voldoende geld hebt om je leaseauto te betalen. Hiervoor doen zij vooraf een kredietcheck, deze is verplicht. In de kredietcheck wordt rekening gehouden met de vaste lasten die je op dat moment al hebt. Dit kunnen kosten zijn voor hypotheek, abonnementen maar ook dagelijkse uitgaven worden hierin meegenomen. Zo wordt er berekend welk bedrag je over houdt voor het betalen van je leaseauto, dit heet de draagkrachtnorm. Als dit wordt goedgekeurd, wordt dit geregistreerd in een BKR-registratie. Een auto leasen wordt een stuk lastiger wanneer je een laag of onzeker inkomen hebt, omdat leasemaatschappijen er dan niet vanuit kunnen gaan dat je maandelijks genoeg geld over houdt voor het betalen van de autorekening.

Bijtelling

Wanneer je zakelijk een auto gaat leasen, en deze voor privĂ© doeleinden wil gebruiken zal je bijtelling moeten betalen wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privĂ© rijdt. De bijtelling is echter geen vast bedrag, dit hangt samen met de CO2 uitstoot van een auto. Om die reden kiezen veel mensen voor elektrisch leasen, waarbij de bijtelling aanzienlijk lager is. 

Overige kosten

Naast het feit dat een leaseauto geen aanschafkosten heeft, is er nog een groot verschil. Zo betaalt de leasemaatschappij voor diverse kosten. Meestal gaat dit onder meer om verzekeringen, reparatie en onderhoud, pechhulp en de vervanging van banden. Wat er precies inbegrepen zit hangt erg af van het contract dat je tekent. Het grote voordeel is in elk geval dat je geen onverwachts hoge kosten hoeft te betalen wanneer je bijvoorbeeld schade hebt. Bij een occasion leasen kan het vaker voorkomen dat de auto naar de garage moet, deze kosten zitten dan dus inbegrepen in de maandelijkse kosten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *