5 Keer besparen op je vaste lasten

De vaste lasten zijn de kosten die je maandelijks afdraagt voor verschillende zaken. Hierbij kun je denken aan huur, de hypotheek, verzekeringen, water, gas en energie. Ook boodschappen kunnen gezien worden als vaste lasten, hoewel niet iedereen het in deze categorie indeelt.

In veel gevallen kan er bespaard worden op de vaste lasten. Wij geven je hier vijf tips voor.

  1. Loop de verzekeringen na

Bijna ieder huishouden heeft diverse verzekeringen lopen. Denk hierbij aan een inboedelverzekering, autoverzekering, uitvaartverzekering en rechtsbijstandverzekering. Alleen de autoverzekering is verplicht (naast de zorgverzekering), maar de meeste andere verzekeringen worden wel aanbevolen.

Dat wil echter niet zeggen dat er niet bespaard kan worden op verzekeringen. Bij een rechtsbijstandverzekering, die je normaal gesproken slechts zeer zelden aanspreekt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hoger eigen risico, zodat de premie lager is. Ook is overstappen op een andere verzekeraar hier soms voordelig.

  1. Energie besparen

In de meeste huizen zijn er diverse mogelijkheden om energie te besparen. Er kunnen tochtstrips geplaatst worden, zuinigere lampen worden aangeschaft en isolatie kan geplaatst of vernieuwd worden.

Ook zit een groot deel simpelweg in het bewuster leven: doe vaker lichten uit, zet apparaten uit die je niet gebruikt, sluit deuren en zet de thermostaat lager als er niemand thuis is. In sommige gevallen kunnen er zo honderden euro’s bespaard worden op jaarbasis.

  1. Overstappen van energieleverancier

Veel mensen zitten al jaren, zo niet tientallen jaren bij dezelfde energieleverancier. Lang niet altijd is dit ook de voordeligste energieleverancier.

Overstappen is tegenwoordig erg makkelijk, dus dit is een goed moment om rond te kijken en energieleveranciers te vergelijken. Let hierbij vooral op de nieuwere energieleveranciers, die vaak met acties komen om nieuwe klanten aan te trekken.

Een voorbeeld hiervan is Energiedirect.nl. Meer weten hierover? Check ook Energiedirect reviews.

  1. Geld over? Los meer af

Heb je geld over dat je niet direct hoeft te gebruiken, dan kan het een goede optie zijn om de hypotheek wat verder af te lossen. Bij veel banken kan dit tot een bepaald bedrag zonder extra rente te betalen. Hierdoor bespaar je op de lange termijn geld. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een kamer in je woning te verhuren, zo krijg je maandelijks extra inkomsten binnen.

  1. Andere vaste kosten

Veel andere kosten kun je ook “vast” noemen, zoals boodschappen en vaste uitstapjes. Maak een overzicht van deze kosten en bekijk of ook hier wellicht besparen gedaan kunnen worden.

De praktijk leert dat men vaak meer uitgeeft aan dit soort zaken dan gedacht wordt, zonder dat dit altijd nodig is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *